Gyakran ismétlődő kérdések

műanyag ablakok

Javítás, vagy ablakcsere?

Ezen dilemma eldöntése elsősorban pénzkérdés. Az ablakok felújítására vagy cseréjére korszerűtlen ablakoknál mindenképp szükség van, hiszen középtávon is már jelentős összegeket takaríthatunk meg. A régi ablakokon csak úgy szökik ki a meleg telente. Általában nem javasoljuk a régi ablak felújítását, hiszen az nem az igazi megoldás. Igaz, még mindig jobb, mint a már meglévő korszerűtlen ablak megtartása. Sajnos nagyon kevés jól képzett szakember rendelkezik azzal a tudással, ami már elégséges ahhoz, hogy jól hozzon döntést ablakcsere esetén.

Tudnivalókablakok utólagos hőszigetelésről.

Az ablakokról legtöbb esetben elmondható, hogy a kora és a minősége fordított arányban áll egymással. Minél régebbi az ablakunk, annál rosszabb tulajdonságokkal rendelkezik. Ez különösen igaz a szigetelésekre: az idősebb ablakoknál egyre erősebb a huzat hatása, az ablaktok és fal között átfúj a szél. A hőveszteség abban az esetben is csökkenthető, ha nincs pénzünk a teljes javításra: az ablaktok és a keretek között megtalálható hézagok megszüntetésére találták ki a réssztigetelést, vagyis az utólag beépített szigetelést. Ez a tokszerkezet előmart hornyaiban létrehozott megerősített szigetelés. Egy évtizedre tehető ennek a szigetelési formának az élettartalma, ami egyben azt is jelenti, hogy ez a kisértékű beruházás könnyen és viszonylag hamar megtérül. Természetesen sosem lesz annyira hatékony, mint a teljes ablakcsere. Az ablak teljes cseréje azért hatékony, mert ilyenkor mind a tok, mind a profilok megújulnak, valamint az üvegezést is a legkorszerűbre cserélik!

Hogy jobb az ablakcsere? Tokba építés vagy tokcsere?

Ablakcsere esetén legtöbbször a régi tok eltávolításra kerül a nyílásból. Ez igen jelentős kőművesmunkával jár, különösen a régi típusú nyílászáró esetében. Ez leginkább a csatolt gerébtokos ablakok esetében igaz. Lehetség megoldás, hogy az új műanyag ablak a régi ablak tokjába kerül beépítésre. Ez esetben csak a régi ablakszárnyait szedik le, az előző tokot lefedik egy renovációs tokkal, majd ezek után ebbe a renovációs tokba szerelik be az új ablakszárnyakat. Így elkerülhetjük a nagy kőművesmunkával járó bontást, azonban kisebb üvegfelületet kapunk. Emellett a fa tok és a falazat közt nem lesz tökéletes a légzárás, hőhíd alakulhat ki, így ha a fa tok páratartalomtól megvetemedhet, ami viheti magával az új műanyag ablakot is. Célszerű megszabadulni a régi elavult tokszerkezetes megoldástól, ezért ajánlatos tokbontásos beépítést kérni. Nyílászáró-csere pályázat esetében régi fa tokba szerelt ablakok elegendő okot adnak ahhoz, hogy az egész pályázati támogatástól elessünk.

Mit teendőnk a penészesedés megakadályozása érdekében?

A penészedés leginkább a szoba párásodásával függ össze. A levegő párafelvevő képessége a hőmérséklet függvénye; a meleg levegő nagyobb mennyiségű párát képes megkötni mint a hideg. Amennyiben a levegő hirtelen lehűl, a megkötött többlet-páramennyiség, hirtelen kicsapódik. Ez gyakori a hőszigetelés nélküli felületeken. Az így kicsapódott nedvesség már csak idő kérdése, hogy mikor okoz penészedést. A penészírtás egy megoldás, de leginkább csak tüneti kezelés, hiszen a valódi okokat a szigetelést és gyakori a szellőztetést nem helyettesítheti.

Mire figyeljünk a műanyag ablakok árnyékolásánál?

A nem megfelelő árnyékolásra, vagy annak hiányára sokan nem tekintenek problémaként. Nagyon helytelenül, hiszen a műanyag ablakon átjutó napfény jelentősen emeli a helység hőmérsékletét. Ezért helység megfelelő hőmérsékletének biztosításához feltétlenül szükséges nyílászáróinkat ellátni külső árnyékolókkal. Ablakokon bülülre szerelt árnyékolók a hő nagy részét beengedik, ezért leginkább csak az árnyékoló hatásuk érvényesül. Ezért is különösen fontos, hogy nyílászáróinkat ellássuk külső árnyékolással.

Mit kell tudni a műanyag ablakok hangszigeteléséről?

A nyílászárók hangszigetelő képességét H1-H5-ig osztályozzák. Az ablakokba épített üvegfelületek általában 32 dB körüli külső zajt képesek megfogni, ez bizonyos esetekben 45 dB-t is elérheti. Az ablakok hangszigetelő tulajdonsága leginkább azok számára fontos szempont, akik forgalmas, zajos környezetben élnek.

Mit kell tudni az ablakok beépítésről?

A műanyag ablakot egy erre kialakított nyílásba helyezik. A tokozat és a fal közötti hézag kitöltéséhez purhabot használnak. Ez az legyszerűbb és legpraktikusabb megoldás, hiszen a purhab elegendő hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Az ablakot nem közvetlenül a purhab tartja, hanem az erre a célra rendszeresített tokrögzítő csavar. A purhab azonban fokozza a szilárdságot és jó hő- és hangszigetelő képességekkel rendelkezik. Fontos azonban tudni, hogy a purhab UV érzékeny ezért lényeges a felület takarása szegőléccel, vagy vakolattal.

Miért szükséges a kőművesmunka?

Az ablakcsere esetében a külső és belső burkolat szinte minden esetben sérül. A lényegi munka, a szigetelés, amit már az ablakcsere során megcsinálnak. A többi már csak esztétikai kérdés, ami szintén nem elhanyagolható. ablakcsere

Mi szükséges az ablak-beépítés után?

Az ablak-beépítés után nagyon fontos az ablak és a bontási területek alapos ellenőrzése, próbája. Sok esetben utólag fedezünk fel olyan hiányosságokat, amik nem lennének megengedhetőek és ami egyértelműen a kivitelező hibája. Fontos az ablakot is alapos vizsgálat alá vetni, nem gyártási hibás-e. Érdemes a garanciajegyet eltenni, a később felmerülő rejtett problémák javítása miatt.

A rossz kivitelező ismérvei.

A végösszeg az átadás pillanatáig folyamtosan változik. Nem képes előzetes felmérés után pontos árajánlatot adni, amihez a munkálatok végeztéig tartja magát. Az ablak-beépítést megelőző szemle során a kivitelező minden felmerülő problémát át kell hogy lásson. Ha nem képes ezekkel kalkulálni, annyiban az ő felelősége és az így megjelenő plusz költséget nem illendő a megrendelőre terhelnie.

Mik a régi és új ablak közti méretbeni különbségek okai?

A régi ablakok beépítési mélysége rendszerint eltér a műanyag ablakok méretétől. Ezek az ablakok nem töltik ki teljesen a rendelkezésre álló teret, ezt a szakember toktoldó segítségével oldja meg. Az ablak behelyezésénél meg kell gondolni, hogy a falszerkezetben a homlokzat külső síkjához vagy a fal közepéhez igazítsák az ablakot, esetleg annál beljebb helyezzék el. Általában elmondható, hogy nyílászáró-csere esetén célszerű az ablakokat a falszerkezet közepéhez igazítani.

Mit tartalmaz az elvégzett munka ára?

Természetesen a kiválaszott ablak árát mindenképp. Érdemes előre érdeklődni a kiszállás költségei felől, ami szakemberenként változó lehet. Ezen felül sok ablakos nem vállal kőművesmunkát, ezért elő fordulhat, hogy erről is nekünk kell gondoskodnunk. A takarólécek, szúnyoghálók, redőnyök, párkányok extraként szintén pluszköltséget jelentenek.

Mennyi idővel számolhatunk a nyílászáró cseréjénél?

Általában a megrendeléstől számított 4-5 hét alatt elkészül és kiszállításra kerül az ablak.