A műanyag ablakok hőszigeteléséről

A műanyag ablakok hőszigetelő képessége nagyon jó hatásfokú.

Néhány éve egyre nagyobb jelentőséget kapott az ablakok hőszigetelése, hiszen az épületek energiaveszteségének legfőbb oka a nyílászárók rossz szigetelése. A műanyag nyílászárók légkamraszámának növekedése, az üvegezés korszerűsítésa az első osztályba sorolta a műanyag ablakokat. Minden ablaktípus hőszigetelését úgynevezett U (vagy K) értékkel jellemzik. A modern műanyag ablakok U értéke általában 0,7-1,4 W/m2K közötti mennyiség. Minél alacsonyabb az U érték, annál hatásosabb az ablak hőszigetelése.

műanyag ablak hőszigetelése

A szigetelés minőségét az ablakok légkamráinak számával jellemezhetjük.

A műanyag nyílászárók lehetnek 3, 5, 6 vagy 7 légkamrásak. Ha növeljük a kamrák számát, akkor javul az ablak hő- és hangszigetelése, valamint stabilitása is. A 3 légkamrás műanyag nyílászárók U értéke 1,4-2,5 W/m2K míg, az 5 légkamrásoké 1,0-1,4 W/m2K közötti érték. A műanyag ablakok beépítési mélysége függ a légkamrák számától, az 5 légkamrás nyílászáró profilok általában 70 mm vastagságúak, ennél keskenyebbet már nem ajánlott alkalmazni. A 6 vagy 7 légkamrás típusú ablakok 80 vagy 88 mm vastagságúak. Ilyen ablakprofilokat passzívház-rendszerek építésénél is alkalmaznak. Az általános hő- és hangszigetelési, valamint építészeti megoldásoknak a 70 mm-es 5 légkamrás nyílászáró profilok tökéletesen megfelelnek. Hasonló kategóriához tartozó műanyag ablakok hőszigetelése jobbnak mondható, mint más alapanyagból készült ablakoké. A jó hőszigetés amellett, hogy kedvező hőeloszlást, de növekvő komfortérzetet is biztosít.

A műanyag ablakoknak a hőszigetelés mellett a hangszigetelő képessége is jelentős.

Egy átlagos külső zajterhelés szintje kb. 32-40 dB. A standard műanyag ablakok hangszigetelése mintegy 33 dB. Ez a 33 dB-es hangszigetelés egy speciálisabb üveg alkalmazásával 48 dB csillapítás értékig növelhető. Ha nagy a külső zajterhelése, nyugalomra vágyik, akkor a zajcsillapításban a műanyag ablakok nyújtják Önnek a legtöbbet.